Parama dėkojame




IELTS egzaminas: tarptautinis anglų kalbos žinių įvertinimas

ieltskursaiIELTS (International English Language Testing System) yra pasaulinė anglų kalbos gebėjimų vertinimo sistema, skirta įvertinti anglų kalbos įgūdžius. Tai yra vienas iš populiariausių testų, naudojamų įvertinti anglų kalbos kompetenciją tarptautiniu lygmeniu. IELTS egzaminas, organizuojamos britų tarybos (British Council), plačiai pripažįstamas ir naudojamas daugelyje šalių, įskaitant Lietuvą. Šis testas itin naudingas tiems, kurie planuoja studijas ar karjerą užsienyje arba nori oficialiai įvertinti savo anglų kalbos įgūdžius.

  • Vizos gavimas: kai kurios šalys, pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė, Kanada, Australija ir Naujoji Zelandija, reikalauja IELTS rezultatų, kad būtų galima gauti studijų vizą, darbo vizą arba imigrantų vizą.

  • Karjera: daug tarptautinių darboviečių gali reikalauti IELTS sertifikato, ypač jei darbas susijęs su komunikacija anglų kalba.

  • Asmeninis tobulėjimas: kai kurie žmonės renkasi IELTS egzaminą siekdami įvertinti savo anglų kalbos įgūdžius be konkrečių tikslų.

IELTS kursai suteikia struktūrizuotą, specializuotą mokymą, kuris padeda mokiniams geriau pasiruošti šiam svarbiam egzaminui ir pasiekti geriausius rezultatus.

Iš ko susidaro IELTS egzaminas?

IELTS egzaminas vertina keturis pagrindinius kalbos įgūdžius:

  • Klausymas (Listening): šioje dalyje klausomi įrašai, kuriuose kalbama įvairiomis temomis. Kiekviename įraše pateikiami 10-12 klausimų, į kuriuos reikia atsakyti. Klausymo dalis vertina gebėjimą suprasti šnekamąją anglų kalbą.

  • Skaitymas (Reading): skaitymo dalyje pateikiami tekstai, kuriuose aprašomos įvairios temos. Kiekvienam tekstui skiriama 13-14 klausimų. Skaitymo dalis vertina jūsų gebėjimą suprasti rašytinę anglų kalbą.

  • Rašymas (Writing): rašymo dalyje duodamos dvi užduotys. Pirmoje užduotyje reikia parašyti trumpą esė (250-300 žodžių) pagal pateiktą temą. Antroje užduotyje prašoma parašyti laišką (150-200 žodžių) pagal pateiktą situaciją. Rašymo dalis vertina gebėjimą rašyti aiškia, taisyklinga ir informatyvia anglų kalbą.

  • Kalbėjimas (Speaking): ši dalis vertina kalbėjimo gebėjimus, įskaitant gebėjimą bendrauti ir atsakyti į klausimus. Egzaminas vyksta face-to-face principu, kuomet kalbama tiesiogiai su egzaminuotoju.

Kiekvienas iš šių keturių kalbos įgūdžių vertinamas nuo 1 iki 9 balų, o bendras egzamino įvertinimas yra vidurkis visų keturių dalių rezultatų.

IELTS egzaminas turi dvi pagrindines versijas: akademinę ir bendrinę. Akademinė versija skirta tiems, kas nori stoti į universitetus arba siekti akademinio darbo užsienyje, o bendroji versija skirta tiems, kurie nori naudotis IELTS rezultatais darbo, imigracijos ar kasdienio gyvenimo tikslais.

Stojimas į universitetą ir valstybinis anglų kalbos egzaminas

Daugybė universitetų ir kolegijų visame pasaulyje reikalauja IELTS rezultatų kaip įrodymo, kad užsienio studentai turi pakankamai geras anglų kalbos žinias, kad galėtų dalyvauti jų programose. Užsienio universitetai dažnai reikalauja ne anglų kalbos valstybinio brandos egzamino rezultatų, tačiau IELTS ar TOELF egzaminų vertinimo. Todėl jei ketinama studijuoti užsienyje, kur anglų kalba naudojama dėstant studijų programas, svarbu iš anksto pasidomėti ar reikalingas IELTS egzaminas stojimui.

IELTS egzaminas Lietuvoje pripažįstamas ir gali būti naudojamas vietoje valstybinio anglų kalbos brandos egzamino. IELTS testo įvertinimas nuo 4.0 iki 6.5 balų atitinka valstybinio brandos egzamino įvertinimą nuo 16 iki 96 balų. Jei IELTS egzaminas išlaikomas nuo 7.0 iki 9.0 balų, tada stojimo metu bus priskiriami 100 balų už anglų kalbos brandos egzaminą, ir nebereikės atlikti valstybinio egzamino.

IELTS testo rezultatai galioja dvejus metus nuo jo laikymo dienos. Daugumoje aukštųjų mokyklų ir universitetų paprastai reikalaujama bent jau vidutinių anglų kalbos žinių, kurias atspindi IELTS teste surinkti 6.0 arba 6.5 balai. Tačiau yra ir retesnių atvejų, kai universitetai prašo surinkti 7.0 balus. Būtent IELTS rezultatai padeda universitetams ir kolegijoms nustatyti kalbinės kompetencijos lygį ir įsitikinti, kad bus sėkmingai mokomasi studijų programoje, kurioje reikalinga anglų kalba. Todėl svarbu ruoštis IELTS egzaminui taip, kad pasiektumėte arba viršytumėte reikalaujamą balą, jei norite stoti į pageidaujamą aukštąją mokyklą ar universitetą užsienyje.

Kaip pasiruošti IELTS egzaminui?

IELTS egzaminas yra sudėtingas ir reikalauja aukšto anglų kalbos lygio. Norint sėkmingai išlaikyti egzaminą, reikia turėti stiprią žodyno ir gramatikos bazę. Egzamino užduotys yra sukurtos taip, kad įvertintų kandidatų gebėjimus suprasti ir naudoti anglų kalbą realiose situacijose. Egzaminas atliekamas laikantis griežtų sąlygų. Tai reiškia, kad ruošiantis egzaminui, svarbu praktikuotis laikantis tų pačių sąlygų, kurios bus egzamine.

Pasiruošimas IELTS egzaminui gali užtrukti kelių mėnesių intensyvaus mokymosi. Galima naudotis oficialia mokymosi medžiaga, mokomaisiais kursais ir internetiniais ištekliai, skirtais IELTS egzaminui pasiruošti. Daugelis žmonių, norėdami profesionaliai pasiruošti testui, renkasi dalyvauti specializuotuose IELTS kursuose.

  • Specializuota mokymo medžiaga: IELTS kursuose naudojama specialiai sukurtą mokymo medžiagą, pritaikyta būtent šiam egzaminui. Tai apima tikslinius pratimus, užduotis ir pavyzdžius.

  • Individus dėmesys: Kursų dėstytojai skiria individualų dėmesį kiekvienam mokiniui, padėdami identifikuoti stipriąsias ir silpnąsias kalbos sritis. Tai leidžia sukurti asmeninį mokymo planą ir individualizuotas rekomendacijas, kaip tobulinti įgūdžius.

  • Praktinės užduotys: IELTS kursuose vykdomos praktinės užduotys, panašios į egzamino užduotis. Tai padeda mokiniams susipažinti su egzamino formatu ir reikalavimais bei įgyti patirties atliekant realius IELTS uždavinius.

  • Testavimas ir grįžtamasis ryšys: Kursuose organizuojami atkartoti IELTS testai, kurie leidžia mokiniams praktikuotis egzamino užduotis per tam tikrą laiką ir mokytis valdyti įtampą. Po šių testų mokiniai gauna grįžtamąjį ryšį ir rekomendacijas, kaip tobulinti savo rezultatus.

  • Išsamiai paruoštos strategijos: Kursuose mokiniai mokomi įvairių strategijų ir taktikų, kaip efektyviau atsakyti į IELTS užduotis. Tai apima laiko valdymo įgūdžius, rašymo ir skaitymo strategijas ar kalbėjimo įgūdžių tobulinimą.

Pasiruošimas IELTS egzaminui savarankiškai

Jei egzaminui ruošiamasi savarankiškai, labai svarbu reguliariai praktikuoti visus modulius: klausymą, skaitymą, rašymą ir kalbėjimą. Svarbu įsisavinti egzamino formatą ir reikalavimus. Tai užtikrina tinkamą pasiruošimą visoms egzamino dalims. Suprasti, ko tikimasi kiekvienoje egzamino dalyje, yra esminis žingsnis. Galima studijuoti mokomąjį turinį internete, arba naudotis IELTS vadovėliais. Būtina reguliariai praktikuotis su oficialiais IELTS testais ir užduotimis. Tai padės susipažinti su egzamino stiliumi, laiko valdymu ir stipriomis/silpnomis kalbos sritimis ir įvertinti pažangą.

Itin svarbus koncentruotas dėmesys į kalbos įgūdžių tobulinimą. Geriausios praktikos: įvairų anglų kalbos tekstų skaitymas, klausymas anglų kalbos garso įrašų, trumpų esė rašymas, ir daug pokalbių anglų kalba su draugais arba savarankiškai. Ruošiantis IELTS egzaminui savarankiškai, svarbiausia išlaikyti nuoseklumą, reguliariai praktikuotis ir išnaudoti turimus išteklius. Geras pasiruošimas ir motyvacija padės pasiekti geriausių galimų rezultatų.

IELTS egzaminas tai išbandymas ne tik kalbiniams įgūdžiams, bet ir pasiruošimas studijuoti, dirbti ar gyventi užsienyje. Puikūs IELTS rezultatai padės įstoti į norimą mokymosi įstaigą ar net gauti stipendiją. Planuojant studijuoti užsienyje, būtina susipažinti su IELTS egzaminu ir atidžiai bei sistemingai jam pasiruošti. Tai svarbus žingsnis link tarptautinės edukacijos.

 unsplash. com nuotr.

23-283b

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode