Nykstančios rūšys: kuriuos gyvūnus pasaulis prarado 2018 metais

 

Kiekvienais metais Oskarų teikimo ceremonijoje pagerbiami tie kino žmonės, kurie per praėjusius metus paliko mūsų pasaulį. Panašią pagarbą atiduoda ir gamtos mylėtojai bei sergėtojai. Portalas iflscience.com paskelbė „In Memoriam“ sąrašą gyvūnams, kurie išnyko ar jų nebeliko laisvėje per 2018 metus.

Pirmasis pagarbos atminimas atitenka didžiojo ekrano žvaigždei – spikso arai (Cyanopsitta spixii – lot.), kuri buvo vaizduojama animaciniame filme „Rio“. Ryškiaspalvė, mėlyna, tviskanti papūga laukinėje gamtoje nebesutinkama – visame pasaulyje teliko tik 100 individų ir visi jie gyvena nelaisvėje.

Kartu su šiais paukščiais laisvėje nebegyvena ir kiti mažiau žinomi sparnuočiai: Brazilijoje gyvenę Philydor novaesi (lot.) ir Cichlocolaptes mazarbarnetti (lot.). Į šį sąrašą pakliuvo Havajuose gyvenusi juodagalvė gėlinukė (lot. – Melamprosops phaeosoma). Remiantis „BirdLife International“ mokslininkų neseniai atliktu tyrimu, pagal IUCN raudonąjį sąrašą šie paukščiai patenka į kritiškai nykstančių kategoriją ir grėsmingai artėja prie išnykusių kategorijos.

„Žmonijos veikla yra pagrindinė priežastis, nulėmusi pastarųjų gyvūnų rūšių išnykimą“, – teigė Stuartas Butchartas iš „BirdLife International“. Anot jo, situacija dėl nykstančių gyvūnų rūšių visuose kontinentuose yra blogiausia kada nors fiksuota. Ir nykstančių rūšių kiekis tik didės, jei nebus rasti ir priimti griežti gyvūnų apsaugos sprendimai.

2018 metai buvo negailestingi ir kelioms gyvūnų rūšims, kurios oficialiai pripažintos išnykusiomis. Tai – Rytų puma (Puma concolor couguar – lot.). Paskutinį kartą laisvėje šis gyvūnas pastebėtas prieš 80 metų Meino valstijoje, JAV. Ir, žinoma, puma buvo nušauta žmogaus.

Pasaulyje liko tik dvi Šiaurinio baltojo raganosio patelės – Sudanas, paskutinis šios rūšies raganosių patinas nugaišo 2018 metais. Tik laiko klausimas liko ir mažosioms Kalifornijos jūrų kiaulėms, kurių pasaulyje tėra 12. Biologijos profesorė Sea McKeon iš St. Mary koledžo Merilande prognozuoja, kad išnykusiomis jos bus pripažintos kitais metais: „Tai gali nutikti ir greičiau“.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode