Specialių priemonių neprireiks: kaip lengvai išvalyti gartraukio groteles

 

Gartraukis – kone būtinas kiekvienos šiuolaikinės virtuvės įrenginys. Be jo sunku įsivaizduoti komfortišką buitį: jis valo orą nuo dulkių, riebalų, degimo produktų, garų ir kt. Tačiau kaip tik todėl pats gartraukis ilgainiui taip pat apteršiamas, ypač – išimamos jo grotelės.

Jei norite, kad gartraukis veiktų optimaliai, jo groteles būtina atidžiai ir kruopščiai išvalyti. Pasufleruosime, kaip tai padaryti įdedant minimaliai pastangų.

Ko prireiks

– Pirmiausia, pasirūpinkite puodu, kurio aukštis turėtų siekti bent pusę grotelių ilgio.

– Taip pat pasiruoškite nebenaudojamą dantų šepetėlį (ar kokį nors panašų).

– Pravers ir rankas apsaugosiančios darbinės pirštinės.

– Groteles teks valyti 9 proc. actu ir įprasta valgomąja soda.

Darbo eiga

Visų prima, vadovaudamiesi gartraukio eksploatavimo instrukcijomis, išimkite iš gartraukio užterštas groteles.

Į puodą beveik iki viršaus pripilkite vandens. Pastatykite jį ant viryklės, įjunkite kaitrą ir palaukite, kol vanduo užvirs.

Vandeniui užvirus, įpilkite į jį nedidelį kiekį acto – maždaug 150–200 mililitrų (priklausomai nuo to, kokio dydžio yra puodas).

Dabar atėjo metas sodai. Jos prireiks vieno valgomojo šaukšto. Sodą reikia įberti į verdantį vandenį su actu. Neberkite viso kiekio vienu ypu. Berkite pamažu, kadangi soda gana aktyviai reaguoja su verdančiu „tirpalu“.

Tai atlikę, įmerkite į vandenį riebalais ir kitais nešvarumais apėjusias gartraukio groteles. Puodo nuo kaitlentės nuimti nereikia – vanduo turi ir toliau virti. Grotelės verdančiame vandenyje turi mirkti kokių 15–30 minučių.

Po šios procedūros riebalų apnašos turėtų „atšokti“, taigi, dabar groteles jau galima ištraukti iš puodo ir įstatyti į kriauklę po intensyvia iš čiaupo paleisto vandens čiurkšle. Savaime nepasišalinančias apnašas nesunkiai pavyks nušveisti dantų šepetėliu.

Čia aprašytą procesą reikia atlikti du kartus – juk švarios turi būti abi grotelių pusės.

Kai viską atliksite, praskalaukite groteles iš pradžių po šilto, o tada – po šalto vandens srove, kiek pašluostykite ir palikite džiūti.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode