Parama dėkojame




VPT vadovas: nacionalinio stadiono projektas bus vertinamas po Vilniaus tarybos sprendimo

stadionoViešųjų pirkimų tarnyba (VPT) būsimo Nacionalinio stadiono komplekso koncesijos sutartį  peržiūrės, kai Vilniaus miesto valdžia apsispręs dėl jo statybų kainos indeksavimo, sako VPT vadovas Darius Vedrickas. Anot jo, tarnyba kol kas neturi dokumentų apie pasikeitusias stadiono statybos sąlygas.   

Jis sako, kad iki vasario 28-osios, kada atnaujintos sutarties projektą turėtų svarstyti miesto taryba, tarnyba gali suteikti tik  metodinę pagalbą arba atlikti prevencinę peržiūrą.

„Kai bus priimtas tarybos sprendimas, tai teisės aktai suteikia (galimybę – BNS) VPT atlikti koncesijos sutarties peržiūrą. Mes planuojame ja pasinaudoti“, – trečiadienį Seimo Audito komitete aptariant projekto įgyvendinimo eigą teigė D. Vedrickas.

Audito komiteto vadovas Zigmantas Balčytis įsitikinęs, kad savivaldybės taryba neturėtų priiminėti jokių sprendimų, kol savo išaiškinimų nepateikė VPT ir Finansų ministerija. 

„Prieš priimant sprendimus taryboje turi būti gautos Finansų ministerijos ir VPT išvados bei vertinimai. Institucijoms turi būti suteiktas adekvatus laikas vertinimams“, – teigė komiteto pirmininkas.  

Jo pasiūlymui rekomenduoti miesto tarybai neskubėti su sprendimais dėl stadiono komitetas pritarė bendru sutarimu.

Socialdemokratė Rasa Budbergytė įsitikinusi, kad Vilniaus politikai turi įsiklausyti, ko prašo komitetas. 

„Savivaldybė turi išgirsti Audito komitetą ir 28 dieną, jeigu VPT iki tol negalės pateikti savo išvados, turėtų nepriiminėti sprendimo, neturėtų vykti balsavimas“, – pareiškė parlamentarė.    

Konservatorius Jurgis Razma siūlė „nepradėti mojuoti viešojo intereso gynimais“, kol dėl sutarties nėra neigiamų išvadų: „Jeigu išvados bus labai žiaurios, negatyvios, tada spręskime dėl viešojo intereso gynimo“.

Tuo metu Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas tikino, kad tarybos sprendimas nebus stabdomas, o gavus VPT ir Finansų ministerijos išvadas būtų galima koreguoti sutartį.

„Nebijome VPT, pateiksime visus dokumentus, lauksime jų nuomonės, bet dėl to, kad jie nespės savo išvados pateikti 28 dieną, ko jie ir neturi padaryti, tarybos sprendimo nežadame stabdyti“, – aiškino savivaldybės atstovas. 

Pasak A. Bužinsko, tarybos balsavimas leistų išlošti laiko tęsiant projektą, jeigu VPT ir Finansų ministerija priekaištų neturės. 

A. Bužinskas taip pat pabrėžė, kad dar vienas saugiklis yra Europos Komisija, kuri turi per mėnesį ar du pareikšti savo nuomonę dėl valstybės pagalbos stadiono projekte.   

„Turime priimti sprendimą taryboje, nes kiekvienas mėnesis lygiai taip pat kainuoja, o be savo sprendimo negalime ir EK sprendimo gauti“, – kalbėjo A. Bužinskas. 

„Jeigu VPT priėmus mums sprendimą pagrūmos mums pirštu, pasakys, kad šioje vietoje esate neteisūs, nes mes esame konsultacijų pavidalu daugelį dalykų jau apsitarę, ir matome, kad nesutarimai jeigu ir galimi, tai tik minimalūs, bet net jeigu VPT išvada po mūsų sprendimo bus nepalanki, mes drąsiais galėtume daryti korekcijas, nes tarybos pakeitimai nebus įsigalioję, nes dar nebūsime gavę EK išvados“, – aiškino jis. 

Pasak A. Bužinsko, jeigu balsavimas dėl sutarties pokyčių bus vilkinamas, geriausiu atveju stadiono statybos būtų atnaujintos birželį. 

D. Vedricko teigimu, VPT ketina įvertinti statybų kainos indeksavimą, papildomus darbus numačius dar 3 tūkst. vietų ir areną, pakeistą mokėjimų grafiką. 

„Iki šiol savivaldybės tarybos sprendimo projekto neturime, dirbame šiuo metu su galiojančia koncesijos sutartimi. Gavę sutarties projektą, matysime, kaip keičiasi rizikos matricos“, – komitete sakė VPT vadovas.  

Parlamentaras Artūras Skardžius priekaištavo, kad Vilniaus politikams priėmus sprendimą VPT bus per vėlu vertinti projektą.

„Po 28 dienos bus traukinys nuvažiavęs“, – replikavo jis. 

Vasario pradžioje paskelbta, kad projektą iš jo koncesininkės – investicijų bendrovės „BaltCap“ perima Arvydo Avulio valdoma nekilnojamojo turto bendrovė „Hanner“. Tačiau A. Avulis ne kartą sakė, kad projekto imsis tik tuo atveju, jei jo kaina bus indeksuota. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode