Marcinkevičius




Vilniaus centras užpildytas žemdirbių technika – suvažiavo 1300 traktorių

trakLietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją, Vilniaus centrą antradienį užpildė ūkininkų bei miškininkų technika – modernūs traktoriai ir miškavežiai. Prie Vyriausybės rūmų pradėta statyti scena.  

Trečiadienį ir ketvirtadienį jie protestuos prie Vyriausybės, siekdami atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, panaikintą dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas. 

Akcijos organizatorės – Lietuvos žemės ūkio tarybos darbo grupės narys Dainius Arlauskas sako, jog apie 1300 sunkiosios technikos vienetų jau užpildė pagrindinę sostinės gatvę ir jos prieigas. Visą ją bandoma sutalpinti miesto centre. 

„Gedimino prospektas jau beveik užsipildęs, taip pat aikštelė (prie Seimo – BNS) beveik pilna. Skaičiuojam, kad čia yra apie 600 traktorių ir tai yra pusė tiek, kiek atvažiuos. (...) Kiti bus nukreipti į kitas aikšteles, konkrečiai vietos dar negaliu pasakyti“, – BNS antradienį po pietų sakė D. Arlauskas. 

Traktoriai rikiuojasi dviem eilėmis visame Gedimino prospekte nuo Seimo iki Katedros, ant jų – plakatai su šūkiais, ant vieno traktoriaus padėtas didelis karstas, keli pasikabinę nuotraukas su asilo kūnu ir žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko galva. Įvairių sumontuotų ministro nuotraukų yra daugybė.  

Protesto dalyviai nusiteikę pozityviai, dalis jų susibūrę į grupeles, kartu gurkšnoja arbatą, valgo sumuštinius. Ūkininkai BNS teigė, kad bendros vietos susitikimams antradienį neturi, todėl stoviniuoja prie savo technikos. Kai kurie jų nakvynei ketina važiuoti namo, iš toliau atvykusieji nakvos viešbučiuose ar pas draugus, gimines. 

„Neturim nieko (išsinuomavę nakvynei – BNS), važiuosim namo. (...) Atvažiuos mašina ir mus paims“, – BNS sakė Utenos rajono ūkininkas Remigijus Juodka.

„Palyginus su tais nuostoliais, kuriuos patiriame, tai čia jau nebedideli nuostoliai. (...) Viešbutį („Neringos“ – BNS) mes pasiėmėme, kaip kas, kas pas gimines, kas viešbutį“, – BNS pasakojo Rokiškio rajono augalininkystės ūkio savininkas Dainius Mikalaičiūnas.

Jis pridūrė, kad čia atvykę protestuotojai išleido nemažai lėšų – vien kuras važiuojant didelį atstumą traktoriumi daug kainuoja. Tačiau, anot jo, problemos yra itin rimtos, todėl ūkininkai pasiryžę aukotis.

„Jeigu čia atvažiavome, tai žinokit, gresia užsidarymas. Nes mes šiaip kantrūs esame, be reikalo nevažiuojame. Jeigu niekas nesikeistų, tai kitais metais (...) užsidarome. (...) Plius minus (atvažiuoti su traktoriumi – BNS) kainavo apie 300 eurų“, – sakė Rokiškio ūkininkas. 

Proteste dalyvaujantys ūkininkai BNS pasakojo, kad jei valdžios atstovai su jais tinkamai nesikalbės, jie su technika Gedimino prospekte stovės „kad ir dvi savaites“. Kai kurie ūkininkai teigė iki Vilniaus traktoriumi važiavęs visą naktį. 

Portalas „15min“ skelbia, kad Panevėžio rajono ūkininkai atvežė cisterną su skystu mėšlu. Žemės ūkio bendrovės „Berčiūnai“ direktoriaus pavaduotoja Oksana Puronaitė portalui teigė, kad iš bendrovės į Vilnių išvažiavo trys traktoriai su „ypatingu turiniu“.

Gedimino prospektu automobilių eismas nevyksta, tačiau dalyje sankryžų automobiliai jį gali kirsti, spūsčių nėra. Ant kiekvieno traktoriaus yra specialus numeris, kuriuo organizatoriai gali atsekti jo savininkus. Šalia traktorių prospekte yra vietos pravažiuoti policijos, greitosios pagalbos automobiliams.

Garsiai signalizuodamos traktorių kolonos Gedimino prospektu su policijos palyda pradėjo važiuoti nuo maždaug 10 val. ryto. Vėliau technika stojo į tam skirtas vietas, o trečiadienį ir ketvirtadienį prie Vyriausybės rūmų vyks protesto renginiai. 

D. Arlauskas kiek anksčiau BNS sakė, kad protesto mastas jau pranoko planus – į sostinę gali suvažiuoti apie 1 tūkst. traktorių ir kitos sunkiosios technikos. Tuo metu Gedimino prospekte pagal leidimą gali stovėti 500 traktorių ir miškavežių.

Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas kiek anksčiau BNS teigė, jog policija į Vilniaus centrą iki vidurdienio palydėjo 500 technikos vienetų, incidentų neužfiksuota. Pasak jo, žemdirbių technikai nebetelpant sostinės centre, jas gali būti nurodyta parkuoti prie Gariūnų.

Privačių miškų savininkų asociacijos koordinatorius, miškininkas Mečislovas Balandis antradienį BNS teigė, kad proteste dalyvaus apie 50 miškovežių – kaip ir buvo planuota.

Trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 11 iki 16 val. prie Vyriausybės rūmų vyks ūkininkų ir jų rėmėjų protesto akcija. Joje, įvairiais duomenimis, tikimasi nuo dviejų iki penkių tūkstančių dalyvių.  

Su protestuotojais trečiadienį žada susitikti žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas.   

K. Navickas antradienį pranešė, kad jau yra pateikti pasiūlymai grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių automobiliams, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą.

Autoriai: Goda Vileikytė, Giedrius Gaidamavičius

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode