Sprogimas

Pasaulio sveikatos organizacija: Lietuva – pasiruošusi pokyčiams sveikatos apsaugos sistemoje

apsaugosNuo pirmadienio Lietuvoje viešintys Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovai ketvirtadienį, rugsėjo 1 d., baigdami savo misiją Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) ir socialiniams partneriams pristatė vizito metu atlikto tyrimo išvadas apie Lietuvoje planuojamus pokyčius sveikatos apsaugos srityje. Tarptautinės organizacijos ekspertai pasidalijo savo įžvalgomis, praktiniais patarimais bei gerosios praktikos pavyzdžiais iš kitų pasaulio valstybių. 

Susitikimo metu pristatyti bendri PSO ekspertų pastebėjimai apie Lietuvos sveikatos apsaugos sistemą, aptarta, kaip būtų galima stiprinti sveikatos priežiūros paslaugų teikimą regionuose, kodėl svarbu stiprinti gydytojų darbą ir bendradarbiavimą komandose. Galiausiai, pateikti patarimai, kaip efektyviai išnaudoti turimą žmogiškųjų resursų potencialą, užtikrinti lyderystę ir pasitikėjimą tarp medikų ir vadovų.

„Bendradarbiavimas su didžiausia tarptautine sveikatos organizacija, PSO, padeda tobulinti sveikatos priežiūros paslaugų teikimą ir užtikrinti pacientams, medikams ir kitiems sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojams palankių ir naudingų sprendimų priėmimą. Objektyvi PSO ekspertų nuomonė leidžia kritiškai įvertinti planuojamus pokyčius sveikatos apsaugos sistemoje ir, atsižvelgus į juos, atitinkamai juos tikslinti bei tobulinti“, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.

Dalindamiesi savo įžvalgomis, PSO ekspertai pabrėžė, kad Lietuva yra visapusiškai pasirengusi pokyčiams sveikatos apsaugos sistemoje.

„Akivaizdu, kad Lietuvai sveikatos apsaugos reforma yra būtina. Dabar yra pats tinkamiausias laikas priimti sprendimus, kurie padėtų gyventojams laiku gauti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas. Vizito Lietuvoje metu įsitikinome, kad čia dirbantys gydytojai, slaugytojai ir kiti medicinos darbuotojai yra itin aukštos kvalifikacijos specialistai, tikintys savo darbu. Esame įsitikinę, kad sveikatos apsaugos reforma Lietuvoje gali būti įgyvendinta sėkmingai ir atnešti daugybę teigiamų pokyčių ir medikams, ir pacientams“, – susitikimo metu tvirtino PSO Europos pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Melitta Jakab.

Susitikimo metu buvo peržiūrėti ir įvertinti siūlomi pokyčiai, nustatyti galimi sveikatos priežiūros įstaigų tinklo restruktūrizavimo sėkmės veiksniai ir galimos rizikos, parengtos galimų rizikų mažinimo strategijos, susitarta dėl prioritetinių tolesnių reformos įgyvendinimo žingsnių, aptariant ir PSO vaidmenį juose.

PSO – tai specializuota Jungtinių Tautų institucija, didžiausia tarptautinė sveikatos organizacija. Jos pagrindinis tikslas – siekti aukščiausio sveikatos priežiūros lygio visose pasaulio valstybėse.

Daugiau informacijos apie planuojamus pokyčius sveikatos apsaugos sistemoje rasite ČIA.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode