Sprogimas

Suaugusiųjų švietimo platforma padės paprasčiau rasti mokymo programas ir gauti finansavimą

platformaVieno langelio principu veikiančios suaugusiųjų švietimo platformos koncepcija jau derinama su suinteresuotomis šalimis. Sistemos svarbiausias principas – kiekvienas joje užsiregistravęs asmuo galės susikurti individualią paskyrą, iš katalogo išsirinkti kokybės reikalavimus atitinkančias bendrųjų ar profesinių kompetencijų plėtojimo programas ir gauti valstybės finansavimą. Planuojama, kad suaugusiųjų švietimo platforma pradės veikti 2023 m. pradžioje.

„Sistema bus atvira visiems Lietuvos gyventojams, nepriklausomai nuo užimamų pareigų, kvalifikacijos, amžiaus, profesinės patirties. Norime, kad mokytųsi kuo daugiau  Lietuvos gyventojų, o teikti finansavimą tam per individualias mokymosi paskyras yra visos Europos Sąjungos siekiamybė. Tikimės, kad suaugusiųjų švietimo platformos galimybėmis aktyviai naudosis žmonės, siekiantys patobulinti kompetencijas, kurių reikia efektyviau atlikti darbą arba prisitaikyti prie naujų rinkos poreikių. Ypač norime paskatinti socialinę atskirtį patiriančius žmones“, - sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė.

Diegiamos suaugusiųjų švietimo platformos, veiksiančios vieno langelio principu, tikslas – sudaryti sąlygas gyventojams gauti naudingus kompetencijų tobulinimo pasiūlymus, pagrįstus kryptingu asmeniniu pasirinkimu, kuris remtųsi objektyvia informacija apie darbo rinką, užtikrinti geresnį informacijos apie darbo rinkos poreikius perdavimą. Darbdaviai ir socialiniai ekonominiai partneriai bus skatinami įsitraukti į mokymosi visą gyvenimą modelio kūrimo ir palaikymo veiklas.

Savo individualioje paskyroje žmogus galės registruotis į mokymus, atšaukti dalyvavimą, kaupti informaciją apie baigtas mokymo programas. Baigusiajam mokymosi programą bus sugeneruojamas tai patvirtinantis pažymėjimas.

Numatoma skirti iki 500 Eur siekiantį finansavimą mokymams prioritetinėse kryptyse, ypač tose, kurios suteikia skaitmenines kompetencijas.

Sistemoje bus skelbiamos tik programos, kurias pateiks akredituoti, kokybės kriterijus atitinkantys švietimo programų teikėjai. Sistema bus atvira įvairių formų, trukmės, metodų programoms. Kurias programas rinktis, nuspręs tiktai patys sistemos vartotojai. Sistemoje sutelktomis mokymosi programomis taip pat galės pasinaudoti ir žmonės, norintys už mokymąsi susimokėti savo lėšomis.  

Sistemos sukūrimas ir suaugusiųjų mokymosi galimybių užtikrinimas bus finansuojamas  Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano ir Lietuvos biudžeto lėšomis, bendras biudžetas – 18 mln. eurų.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode