Sprogimas

Neteisėti migrantai į Lietuvą bando patekti basomis – vidaus reikalų ministrė

basomisLietuvos pareigūnai fiksuoja naują neteisėtų migrantų būdą patekti į šalį – jie šaltu oru į pasienį atvyksta basomis, taip darydami spaudimą pasieniečiams juos įleisti.

„Turime informacijos apie devynis asmenis, kurie lapkričio mėnesį buvo tokios būklės, buvo netinkamai apsirengę ar buvo Baltarusijos pusėje laikomi ir dėl to atsirado jų sveikatai atitinkamos pasekmės“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Jos duomenimis, du tokie migrantai dar yra gydymo įstaigoje.

Pasak ministrės, Baltarusijoje yra įrengtos nedidelės palapinių stovyklos, kur laikomi užsieniečiai, norintys nelegaliai patekti į Europos Sąjungą. 

„Jie sąmoningai laikomi, neišleidžiami. Jie būna nepasirūpinę (šiltais drabužiais – BNS), neprisitaikę būti žiemos sąlygomis“, – aiškino ministrė.

Jos teigimu, Baltarusijos pareigūnai tokiems asmenis rekomenduoja eiti į pasienį basomis ir taip daryti spaudimą patekti į Lietuvą.

Informavo JT atstovą

A. Bilotaitė sakė, kad Lietuvos pasieniečiai tokiems asmenis duoda humanitarinius paketus su šiltais drabužiais, avalyne, tačiau ministrė pabrėžė, kad tai nekeičia nuostatos dėl migrantų neįleidimo.

„Mūsų pareigūnų veiksmų algoritmas nesikeičia ir tai, kad asmenys prie sienos atvyksta basomis kojomis, nebus priežastis įleisti šiuos asmenis“, – sakė ministrė.

Pasak jos, sudarant galimybę prašytis prieglobsčio, kiekvienas atvejis vertinamas individualiai. Keturiems iš devynių minėtų asmenų tokia galimybė buvo sudaryta.

„Kiekvienas atvejis yra individualus. Tik įvertinus aplinkybių visumą galima priimti sprendimą. (...) Bet mūsų žinia, kad tokie bandymai nebus priežastis patekti į Lietuvą“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Ministrė taip pat teigė besitikinti, jog į situaciją dėmesį atkreips ir tarptautinės organizacijos.

„Kreipiausi į Jungtinių Tautų vyriausiąjį pabėgėlių komisarą ir Raudonąjį kryžių, atkreipiant dėmesį į problemas ir prašant užtikrinti, kad neteisėtų migrantų situacija būtų pasirūpinta“, – sakė politikė.

„Jei dar būtų ir tarptautinis spaudimas, kaip buvo pernai metais... Jei lygintume situaciją prie Lenkijos sienos pernai, tai tas dėmesys, kuris buvo iš tarptautinių organizacijų, Europos Komisijos, lėmė, kad Baltarusijos pusė kažkaip rūpinosi: ir šiltesne avalyne, apranga“, – pridūrė ji.

Daugiau baltarusių pareigūnų

Kaip nurodė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Rimantas Petrauskas, pasieniečiai turi pasiruošę žiemai kelis tūkstančius humanitarinių paketų. Juose yra ir maisto, rūbų, avalynės.

Pasak jo, nors devyni žmonės dėl sveikatos būklės pateko į gydymo įstaigas, netinkamai apsirengusių migrantų patekti į Lietuvą bando gerokai daugiau.

„Tokių atvejų tikrai buvo daugiau. (...) Jei matome, kad elementarios pareigūnų apžiūros nepakanka, kviečiama greitoji medicininė pagalba, tada medikai vertina, koks sveikatos sutrikimo rimtumas yra“, – kalbėjo R. Petrauskas.

Šalies pareigūnai taip pat stebi Baltarusijoje, pasienyje su Lietuva, beveik dvigubai išaugusį vietos pasieniečių skaičių.

„Paprastai stebėdavome du–tris pasieniečius vienoje sargyboje, dabar stebime ir keturis ar penkis“, – kalbėjo VSAT vado pavaduotojas.

Jis teigė, kad įvardinti tokių pasikeitimų priežastis yra sudėtinga.

„Gal tai demonstracinis pavyzdys, kad jie stengiasi užtikrinti sienos apsaugą“, – svarstė R. Petrauskas.

Lietuvos pareigūnai pasienyje su Baltarusija praėjusią parą apgręžė 45 neteisėtai į šalį bandžiusius patekti migrantus. Iš viso į Lietuvą nuo šių metų sausio neįleista 10,6 tūkst. neteisėtų migrantų.

Prieš kiek daugiau nei metus kilusį migrantų iš Baltarusijos antplūdį Lietuva vadina Minsko režimo hibridine ataka.

Autoriai: Jūratė Skėrytė, Augustas Stankevičius

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode