Sprogimas

Premjerė: konkretus lėšų poreikis dujų ir elektros kainų kompensavimui paaiškės vėliau

poreikisPremjerė Ingrida Šimonytė sako, kad konkretus lėšų poreikis, kuris reikalingas kompensuoti dujų ir elektros kainų augimą, paaiškės vėliau, kai biudžetas grįš antrą kartą į Vyriausybę.

 

Pasak jos, rengiant kitų metų biudžetą, vis dar neapibrėžtumo dėl lėšų kurios, bus reikalingos energetikos kainų didėjimo kompensacijoms gyventojams, nes situacija rinkoje nestabili.

„Per paskutinį mėnesį dujų kainos buvo pakilusios iki 350 eurų, o dabar yra maždaug per pusę mažesnės ir laikosi šitame lygmenyje. Nuo šitų dalykų priklauso, kiek iš tikrųjų tų lėšų faktiškai mums reikės, bet, manau, Vyriausybė, jei negalės labai patikimai pasakyti dabar, tai galbūt galės patikimiau pasakyti, kai biudžetas grįš antram skaitymui į Vyriausybę patikslinimui ir tada jau galutinius skaičius susidėlios“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjerė.

Ji patikino, kad Vyriausybė biudžetą Seimui išsiųs spalio pirmą savaitę o pateikimas galės įvykti spalio 11 dieną.

I. Šimonytė šią savaitė teigė, kad kompensacijos už elektros ir dujų kainas šiemet kainuos apie 700–800 mln. eurų.

Prezidentūros rugsėjo 14 dienos rašte, išsiųstame Seimo frakcijų vadovams, tarp siūlymų, kaip spręsti energetikos kainų krizę, rašoma, jog gyventojams Vyriausybė preliminariai planuoja apie 1,3 mlrd. eurų (1,9 proc. BVP) subsidijų elektrai ir dujoms, leidžiant kainoms augti du kartus po 40 proc. (nuo sausio ir nuo liepos), likusį skirtumą iki rinkos kainų kompensuojant.

Jeigu elektros kaina po subsidijų buitiniams vartotojams ties 24 centais būtų užfiksuota („užšaldyta“) pirmajam pusmečiui, tai papildomai kainuotų 0,4 proc. BVP (300 mln. eurų) ir iš viso – 2,3 proc. BVP.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode